Nevoile persoanelor vârstnice

servire

„Îmbătrânirea e putinţa de a rămâne tânăr mai mult timp decât alţii” (Bernard Shaw).

Necesitățile persoanelor vârstnice nu diferă cu mult de cele ale adulților sau copiilor, dar unele dintre ele se pot accentua odată cu trecerea timpului. Ținând cont că bătrânețea înseamnă de multe ori neputință și singurătate, este de datoria îngrijitoarei să acorde seniorului toată atenția, să aibă grijă ca acesta să nu se simtă depășit de provocările vârstei.
Bătrânețea este un proces complicat și aduce cu sine o serie de modificări pe care doar cei atenți și sensibili le pot observa și accepta. Îngrijitoarele de persoane vârstnice trebuie să țină cont de faptul că bolile de care suferă bătrânii au nevoie de atenție specială și tratament corespunzător, iar nevoile tind să se accentueze și să necesite o satisfacere imediată.
Meseria lor cere o responsabilitate mare și atenție la detalii, cunoașterea vârstnicului fiind esențială pentru o bună desfășurare a activității. Vom prezenta atât nevoile generale ale persoanelor care necesită îngrijire, precum și pe cele specifice, pentru ca îngrijitoarele și îngrijitorii să înțeleagă cât de complexă și interesantă este meseria lor.

Nevoile fiziologice

Această categorie include toate trebuințele care ajută la menținerea funcționării normale a organismului (hrana, apa, aerul, somnul, temperatura potrivită). Știm că sunt cele mai puternice nevoi ale omului și sunt necesare pentru a supraviețui. De multe ori persoana vârstnică nu mai poate să-și satisfacă toate aceste nevoi, iar sarcina revine îngrijitoarei. Aceasta trebuie să îi ofere seniorului hrană ușor digerabilă, conformă dietei recomandate de către medic, să se asigure că mediul în care locuiește este curat și aerisit, să aibă grijă să-i creeze o atmosferă plăcută și să se asigure că somnul lui este odihnitor.

Nevoia de securitate, de siguranță

Dacă prima categorie de nevoi, cele fiziologice sunt optime, urmează să acordăm atenție nevoilor  de securitate. Orice persoană dorește să se simtă sigură și să trăiască departe de orice amenințare a vieții, iar vârstnicii tind să simtă această necesitate mult mai accentuat. Pentru a elimina disconfortul, este nevoie ca îngrijitoarea să îl asigure pe senior, ori de câte ori este nevoie, că este în siguranță și să nu întreprindă anumite activități precum aducerea persoanelor străine în locuință, lăsarea în casă a unor oameni care nu au fost anunțați etc. Pentru a se evita crearea unor situații neplăcute, vârstnicul va primi doar vizitele care au fost anunțate și stabilite în prealabil.

Nevoia de dragoste și apartenență

Nu putem trăi singuri, departe de semeni. Nevoia de familie, de prieteni, apartenență la un grup sunt cele care au un impact major asupra sănătății unei persoane. Pentru majoritatea vârstnicilor, trecerea timpului a adus cu sine și anumite dureri precum pierderea soțului/soției, pierderea unor rude sau pierderea unor prieteni, astfel că ei simt nevoia de dragoste și atenție mai mult ca oricând. Îngrijitoarea trebuie să comunice cu persoana îngrijită, să îi asculte problemele, să incerce să-i înlăture gândul de la singurătate și să înlesnească, dacă se poate, contactul cu alte persoane.

Nevoia de a avea încredere în sine

Suntem influențați foarte mult de modul în care ne privim, iar stima de sine scade la cote alarmante în cazul persoanelor vârstnice. Acest lucru accentuează depresia cu care orice persoană în vârstă se luptă. Pentru a-i încuraja să se simtă bine în pielea lor, îngrijitoarele trebuie să le acorde ajutor în păstrarea aspectului exterior (să le aranjeze pe doamne, să-i îmbrace prezentabil pe domni) și să îi implice în diverse activități care să le arate de ce sunt capabili.

Se pare că o dată cu trecerea timpului, nevoile vârstnicilor tind să fie mai solicitante. Atâta timp cât bătrânețea înseamnă neputință, trebuie să avem grijă să ajutăm seniorul să nu își piardă încrederea în sine. Personalul de îngrijire este responsabil de persoana îngrijită nu doar în ceea ce privește hrana și curățenia, ci și din punct de vedere al fericirii.  Deci trebuie să ajute seniorul să își recapete încrederea în propriile puteri, să se respecte și să aprecieze viața așa cum este.  Bătrânețea poate fi frumoasă dacă o acceptăm și învățăm să apreciem ceea ce suntem, ceea ce avem și înțelegem că este o perioadă în care putem să petrecem mai mult timp cu noi înșine și cu cei dragi nouă!